Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
70 g čokolade za kuhanje
4 kašike vruće, jake crne kafe
3 jajeta
85 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Čokoladu za kuhanje izdrobiti u sitne komade i staviti ih u vruću jaku kafu, pa je pustiti da se otopi na pari, a zatim je malo ohladiti. Jaja razdvojiti. Žumanca i 75 g šećera sipati u činiju i umutiti mikserom.
150 ml slatkog vrhnja čvrsto umutiti. Zatim dodati u krem ohlađenu mješavinu čoklade i kafe i na kraju umiješati šlag.
Čvrsto ulupati bjelanca i pomiješati ih sa kremom od čokolade i kafe. Masu sipati u činiju i hladiti je u frižideru oko tri sata.
Zatim iz moussa uz pomoć 2 kašike vaditi nokle i po 2 stavljati na tanjiriće. Ostatak pavlake čvrsto umutiti sa preostalim šećerom i ukrasiti desert. Mousse možete posuti i bombonama sa ukusom kafe, listićima mente ili sjeckanim bademom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT