Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U posudi za miješenje sjediniti margarin, šećer, jaje, mlijeko i vanil-šećer. Dodati mješavinu brašna i praška za pecivo pa ručno umijesiti glatko tijesto.
2. Umješeno tijesto uviti u najlon kesu i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mljeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati čokoladu, margarin i mljevene lješnjake pa miješati da se dobije ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto podijeliti napola. Jednu polovinu istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm a drugu ostaviti u komadu.
2. Pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom te dno i bočne stranice obložiti istanjenim tijestom.
3. Preko tijesta rasporediti fil od čokolade pa narendati tijesto u komadu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept