Mrvičasta čokoladna pita

by | 26 Decembra, 2013

mrvicasta-cokoladna-pita

Sastojci:
Za tijesto:

  • 330 g brašna
  • 180 g margarina
  • 100 g šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanil-šećer
  • 1 jaje
  • 0,5 dl mlijeka

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 70 g čokolade za kuhanje
  • 50 g margarina
  • 5 kašika mljevenih lješnjaka

Priprema:

Tijesto:
1. U posudi za miješenje sjediniti margarin, šećer, jaje, mlijeko i vanil-šećer. Dodati mješavinu brašna i praška za pecivo pa ručno umijesiti glatko tijesto.
2. Umješeno tijesto uviti u najlon kesu i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.

Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mljeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati čokoladu, margarin i mljevene lješnjake pa miješati da se dobije ujednačena smjesa.

Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto podijeliti napola. Jednu polovinu istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm a drugu ostaviti u komadu.
2. Pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom te dno i bočne stranice obložiti istanjenim tijestom.
3. Preko tijesta rasporediti fil od čokolade pa narendati tijesto u komadu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept