
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Umutiti margarin, mileram, šećer i jaje.
2. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo, đumbir i so.
3. U umućenu smjesu sa margarinom postepeno dodavati sjedinjene suhe sastojke mijeseći ručno dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto podeliti na dva dijela pa jedan dio ostaviti u zamrzivaču, a drugi u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
Jabuke oguliti i isjeći na kriške. Preliti ih sokom od limuna, posuti smeđim šećerom i cimetom pa polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Manje okrugle modle za pitu nauljiti.
2. Tijesto iz frižidera istanjiti na debljinu od 0,5 cm i njime obložiti dno i bočne stranice kalupa za pitu.
3. Preko tijesta rasporediti fil od jabuka, a zatim narendati tijesto izvađeno iz zamrzivača. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept