Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Recept Harise Smajić iz Tuzle
SASTOJCI:
Za koru:
7 žumanaca
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
20 kašika mlijeka
10 kašika ulja
Za kremu:
7 bjelanaca
12 kašika šećera
5 kašika kakaoa
Za glazuru:
100 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
10 kašika vode
PRIPREMA
1. Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati brašno sa praškom za pecivo, mlijeko i
ulje. Tepsiju namazati uljem te posuti brašnom i prezlom. Uliti smjesu i peći na
200 °C 20–25 minuta.
2. Umutiti bjelanca sa šećerom, premazati koru i peći još 10–15 minuta na
150 °C.
3. Pečen kolač preliti glazurom, napravljenom od čokolade, margarina i vode.
IZVOR: TORTE I KOLAČI BiH
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl torteikolač[email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH