Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za vanil-krem:
Za žuti krem:
Ostali sastojci:
Priprema:
Vanil-krem:
1. Želatin preliti hladnim mlijekom i ostaviti da nabubri.
2. Posebno pomiješati slatku pavlaku, vanil-šećer i šećer u prahu, pa kuhati dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti s ringle, dodati želatin i polako promiješati.
Žuti krem:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti sok od limuna, žumanjaka, šećer i rendanu koru limuna te kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne proključa.
2. Potom dodati maslinovo ulje i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. U čaše sipati žuti fil i ostaviti da se stegne.
2. Preko njega sipati fil od vanile i ponovo vratiti u frižider da se stegne.
3. Kriške dinje očistiti i isjeći na kockice, pa ih rasporediti preko žutog fila.
4. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime preliti dinje.
5. Odozgo nanijeti malo sirupa od jagoda.
SAVJET PLUS:
Kao zamjenu za dinju, možete koristiti kajsiju ili breskvu iz kompota.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept