![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
1 kg narandži
2 limuna
150 g šećera
100 ml vode
Priprema:
1. Voće dobro oprati, pa narendati koru vodeći računa da se izbegne bijeli dio. Narandžino “meso” očistiti od bijelih žilica, iseckati i samljeti u blenderu.
2. U dubljoj šerpi pomiješati narandže, limunov sok, koru limuna i narendanu koru narandže. Dodati šećer i vodu pa promiješati i kuhati na jakoj vatri dvadesetak minuta, uz redovno miješanje.
3. Zatim, smanjiti temperaturu i nastaviti kuhanje još 10-15 minuta, dok ne ostane trag kuhače po dnu posude.
4. Izvaditi koru limuna i pripremljen džem sipati u prethodno oprane tegle pa zatvoriti. Tegle ostaviti da se potpuno ohlade pa odložiti do dalje upotrebe.
IZVOR: POŠALJI RECEPT