Neobična krempita

by | 10 Maja, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 7 žumanjaka
  • 2 cijela jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 7 bjelanaca
  • 12 kašika šećera u prahu
  • 6 kašika šećera
  • 8 dl mlijeka
  • 4 pudinga od vanile

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kora:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, cijela jaja i šećer u pjenastu masu. Zatim dodati ulje, mješavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo i umutiti mikserom.
2. Tepsiju (25×30 cm) nauljiti i posuti brašnom. Sipati u nju pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Fil:

1. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer u prahu muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. U šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati šam od bjelanaca i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Preko ohlađene kore u tepsiju sipati pripremljen fil i ostaviti da se stegne.
2. Posebno sjediniti izlomljenu čokoladu i puter pa otopiti na pari i preliti preko stegnutog fila. Sačekati da se glazura stegne a zatim krempitu isjeći na kocke.

Izvor: Dobra hrana