![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, cijela jaja i šećer u pjenastu masu. Zatim dodati ulje, mješavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo i umutiti mikserom.
2. Tepsiju (25×30 cm) nauljiti i posuti brašnom. Sipati u nju pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer u prahu muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. U šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati šam od bjelanaca i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Preko ohlađene kore u tepsiju sipati pripremljen fil i ostaviti da se stegne.
2. Posebno sjediniti izlomljenu čokoladu i puter pa otopiti na pari i preliti preko stegnutog fila. Sačekati da se glazura stegne a zatim krempitu isjeći na kocke.
Izvor: Dobra hrana