
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
2 jajeta
125 ml ulja
250 ml mlijeka
200 g šećera
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
2 jabuke
Priprema:
1. U većoj posudi pjenasto umutiti jaja. Dodati ulje i mlijeko i kratko umutiti koliko da se sjedine.
2. Dodati šećer i mutiti dok se svi kristali šećera ne rastope.
3. U to dodati prosijano brašno, so i prašak za pecivo pa sve dobro umutiti da smjesa postane glatka i sjajna. Ipak ne treba pretjerivati već mutiti dok se brašno ne sjedini sa smjesom.
4. Jabuke oljuštiti i izrezati na polovine pa isjeći na listiće.
5. U prethodno podmazane kalupe za mafine presuti smesu do 2/3 kalupa.
6. Uvijati isječene listiće jabuka i slagati ih na površinu mafina tako da se formira oblik cvijeta.
7. Peći 20-ak minuta u ugrijanoj rerni na 180ºC tj. dok ne porumene (provjeriti čačkalicom da li je sredina pečena).
8. Pečene mafine ostaviti u isključenoj rerni da se ohlade.
IZVOR: POŠALJI RECEPT