![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za premazivanje:
Za ukrašavanje:
čokoladne mrvice
Priprema:
1. U dubljoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom u prahu i omekšalim margarinom.
2. Mljevene orahe i keks preliti sokom od narandže i promiješati.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa smjesom od keksa, dodati ekstrakt vanile i dobro izmiješati.
4. Dobijenu masu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati čokoladu izrendanu na sitno rende.
5. Pripremiti odgovarajuću tacnu za kolač te na nju presuti smjesu sa čokoladom i oblikovati donju koru. Ostaviti u frižideru da se stegne. Nakon toga preko donje kore nanijeti drugi dio svijetlijeg fila i poravnati ga s donjom korom. Opet staviti u frižider da se stegne.
6. Posebno pripremiti fil za premazivanje kolača. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera uz neprestano mućenje. Odvojeno umutiti slatku pavlaku sa 3 kašike
šećera u prahu. Sjediniti šam od bjelanjaka i šlag od slatke pavlake pa polako promiješati. Dobijenu smjesu premazati preko kolača i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti u frižideru da se stegne, a potom isjeći na šnite željene veličine.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept