Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za preljev:
1 konzerva kompota od krušaka (460 g)
1 bezbojni preljev za torte
Priprema:
Kora:
1. Mljeveni keks preliti mlijekom i promiješati.
2. Puter umutiti sa šećerom u prahu, dodati u njega natopljeni keks i dobro izmiješati.
Fil:
1. U manjoj posudi sjediniti jogurt, eurokrem i čokoladu pa zagrijevati na umjerenoj temperaturi da se svi sastojci sjedine.
2. Želatin preliti s 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. U prohlađenu smjesu od jogurta dodati nabubreli želatin i promiješati. Ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag a zatim postepeno dodavati želiranu smjesu od jogurta sve vrijeme muteći mikserom.
Finalni postupak:
1. U okrugao kalup za tortu sipati smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti pripremljeni fil.
2. Kruške ocijediti od suvišne tečnosti i isjeći na kriške. Kriške rasporediti preko fila.
3. Bezbojni preljev za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko voća. Sačekati da se stegne, a potom tortu izvaditi iz kalupa.
Izvor: Dobra hrana