Nugat torta s kruškama

by | 16 Jula, 2013

Nugat-torta-sa-kruskama

Sastojci:
Za koru:

  • 250 g mljevenog keksa
  • 100 g putera
  • 1 dl mlijeka
  • 50 g šećera u prahu

Za fil:

  • 10 g želatina u prahu
  • 125 g eurokrema
  • 50 g čokolade
  • 1 dl jogurta
  • 5 dl slatke pavlake

Za preljev:

1 konzerva kompota od krušaka (460 g)
1 bezbojni preljev za torte

Priprema:
Kora:

1. Mljeveni keks preliti mlijekom i promiješati.
2. Puter umutiti sa šećerom u prahu, dodati u njega natopljeni keks i dobro izmiješati.

Fil:

1. U manjoj posudi sjediniti jogurt, eurokrem i čokoladu pa zagrijevati na umjerenoj temperaturi da se svi sastojci sjedine.
2. Želatin preliti s 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. U prohlađenu smjesu od jogurta dodati nabubreli želatin i promiješati. Ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag a zatim postepeno dodavati želiranu smjesu od jogurta sve vrijeme muteći mikserom.

Finalni postupak:

1. U okrugao kalup za tortu sipati smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti pripremljeni fil.
2. Kruške ocijediti od suvišne tečnosti i isjeći na kriške. Kriške rasporediti preko fila.
3. Bezbojni preljev za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko voća. Sačekati da se stegne, a potom tortu izvaditi iz kalupa.

Izvor: Dobra hrana