Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za preljev:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od bjelanjaka i promiješati varjačom.
3. Nakon toga dodati brašno i gustin te polako promiješati.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, a zatim sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Potom prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem. Nakon 10 min. bocnuti sredinu kore čačkalicom pa ukoliko na njoj nema tragova tijesta, piškota je pečena.
5. Pečenu piškotu poprečno presjeći na tri dijela.
6. Posebno od vode, soka od limuna, šećera i vanil-šećera napraviti limunadu te njome poprskati kore.
Fil:
1. Slatku pavlaku i vanil-šećer umutiti u čvrst šlag pa dodati sok i rendanu koru limuna i promiješati.
2. Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i promiješati da nabubri, a zatim dodati u šlag i promiješati.
Finalni postupak:
Koru vratiti u kalup pa premazati džemom od jagoda, potom nanijeti 1/3 fila i preklopiti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta i završiti filom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept