Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 250 g malina
– 250 g grčkog jogurta
– 2 bjelanca
– 50 g šećera (40 g fruktoze)
– prstohvat soli
– nekoliko cijelih malina za dekoraciju
Priprema:
1. Umutiti bjelanca u čvrst šam s prstohvatom soli i šećerom (fruktozom).
2. Razmutiti grčki jogurt i pažljivo ga umiješati u bjelanca.
3. Manju pravougaonu posudu obložiti prozirnom folijom i rasporediti polovinu smjese. Preko toga staviti maline i prekriti drugim slojem umućene smjese. Ostaviti par sati u zamrzivaču da se stegne.
4. Kalup nakratko potopiti u vruću vodu i polako preokrenuti na tanjir. Poslasticu ukrasiti preostalim cijelim malinama. Prije posluživanja, isjeći na šnite.