
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Ljeto nam donosi dobro raspoloženje, sunce, ukusno voće i apetit za nešto lijepo, a lagano. Predlažemo vam da ovog ljeta kreme od čokalade zamijenite omiljenim voćem i uživate sa porodicom u palačinkama na malo drugačiji način!
Foto: Pixabay
Sastojci:
-250 grama posnog sira
-3 kašike šećera
-½ kašike ekstrakta vanile
-500 grama po želji malina, borovnica, jagoda
-sladoled od vanile
-250 g brašna
-1 kašika šećera
-prstohvat soli
-3 jajeta
-250 ml pavlake za kuhanje i kašika maslaca
Priprema: U veću posudu pomiješajte brašno, šećer i so. Zasebno umutite jaja, pavlaku za kuhanje i maslac dok se smjesa ne sjedini. Postepeno dodajite smjesu od brašna dok ne postignete glatkoću. Zagrijte tiganj i prije svakog pečenja palačinki dodajte malo maslaca. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Umutite krem sir, šećer i vanilu. Premažite krem preko svake palačinke, urolajte palačinku ili je savijte u obliku maramice. Poredajte ih u vatrostalnu posudu i pospite maline preko. Pecite 10 minuta na umjerenoj vatri. Palačinke možete dekorisati šlagom.
Prijatno!
Izvor: lepotaizdravlje.rs