Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U vanglici za miješenje sjediniti brašno, đumbir, cimet i rendanu koru limuna. Polako promiješati da bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Bademe kratko blanširati u vodi a zatim ih procijediti od suvišne tečnosti i oguliti.
3. U smjesu od brašna i začina dodati sjeckane suhe smokve, pečene lješnjake i blanširane bademe, pa promiješati.
3. Posebno sjediniti med i žuti šećer, te kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
4. Pripremljenu smjesu preliti preko sjeckanih sastojaka i dobro izmiješati da bi se dobila ujednačena masa.
5. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i presuti u nju smjesu za kolač. Nauljenim rukama poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 160ºC oko 30 min.
6. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim isjeći na kockice željene veličine i posuti šećerom u prahu.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept