Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne otopi.
2. Zatim dodati ulje, mješavinu brašna i praška za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ˚C oko 45 min.
4. Posebno prokuhati mlijeko s vanil-šećerom pa preliti preko kore i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom te sjediniti s mlijekom i želatinom u prahu i zagrijevati na umjerenoj temperaturi do tačke ključanja (ne smije da proključa). Ostaviti da se ohladi, a potom staviti u frižider da se stegne.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U šlag dodati aromu ruma te postepeno dodavati kašiku po kašiku želirane smjese muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. Na kraju dodati rendanu čokoladu pa polako promiješati i ostaviti da se stegne.
Finalni postupak:
Koru premazati pripremljenim filom. Kolač ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan ga isjeći na kocke željene veličine i dekorisati po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept