Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Potreban je jedna jabuka po osobi, iako nije važno koliko ćete ih ispeći; trebale bi za vrijeme pečenja biti posložene jedna do druge pa pripazite na odabir posude za pečenje
Izdubite jabuke
Jabuke je potrebno prvo dobro oprati i ostaviti koru. Dno jabuke mora biti neoštećeno tako da pažljivo izdubite rupu i očistite je od košpica. Započnite nožem, a cijeli postupak dovršite nožem.
Napunite ih slatkim stvarima
Stavite jabuke na pleh u kojem će se peći, ali između njih ne smije ostati puno prostora. Napunite jabuke po želji… Možete miješati orahe i med, cimet i maslac, bademe i maslac… Potrebna vam je jedna kašika punjenja za jednu jabuku. Preporuka je bilo kakvom punjenju dodati malo maslaca jer će obogatiti okus.
Prelijete tekućinom i stavite peći
Kako bi jabuke ostale sočne, važno je oko njih izliti malo tekućine, voda je najjednostavniji izbor, a ona će tokom pečenja poprimiti okuse iz jabuke i punjenja. Ako želite malo bogatiju sos, slobodno umjesto vode dodajte malo vinskog sirćeta i viskija ili ruma.
Pecite na 160 stepeni otprilike 50 minuta.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr