Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
100 g tamne čokolade (+65% kakaoa)
4 jajeta
120 g kristal šećera
20 g kakao praha
80 g putera
100 ml jake kafe
Priprema:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera.
2. U dobro umućen snijeg od bjelanaca dodati prosijan kakao i sve sjediniti.
3. Na pari istopiti usitnjenu čokoladu i puter. Dodati kafu i nastaviti sa miješanjem.
4. Posebno umutiti žumanca, pa dodati u toplu čokoladu i nastaviti miješanje još 5 minuta.
5. Umućena bjelanca dodati u čokoladnu smjesu i lagano miješati da se sastojci dobro prožmu.
6. Smjesu sipati u male činije i peći pet minuta u ugrijanoj rerni na 250ºC.
7. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se malo prohladi, dekorisati rendanom čokoladom i poslužiti (uz dodatak svježeg (kiselkastog) voća ili po želji).
IZVOR: POŠALJI RECEPT