Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka te ih mikserom umutiti u čvrst snijeg.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjaka, šećer, ulje, vanil-šećer, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. U pripremljenu masu dodati snijeg od bjelanaca pa promiješati varjačom.
3. Dublju tepsiju nauljiti, posuti brašnom, te sipati pripremljen fil. Polovinu brusnica ravnomjerno rasporediti po filu.
4. Pripremljenu pitu staviti u zagrijanu rernu i peći 10 minuta na 200 °C dok ne počne da se formira kora na površini. Zatim pitu izvaditi iz rerne, posuti je ostatkom brusnica te vratiti u rernu da se dopeče.
5. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi, isjeći je na kocke i poslužiti.
Izvor: Dobra hrana