Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
6 svježih kajsija, izrezanih ili prepolovljenih
40 g šećera
60 g mljevenih badema
20 g badema u listićima
6 velikih kašika maslaca
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica ekstrakta badema
1 i pol velika kašika brašna
pola pakovanja lisnatog tijesta
Priprema:
Prvo trebate napraviti frangipane. Mljevene bademe i šećer stavite u blender i sameljite ih dok ne budu nalik na pijesak. Dodajte maslac i nastavite miksati. Zatim dodajte jaje, vaniliju, ekstrakt badema i brašno te nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka. Jednu kocku lisnatog tijesta razvaljajte tako da njome možete prekriti kalup za tart. Frangipane premažite preko tijesta. Polovine kajsija stavite na frangipane. Sve pospite bademima u listićima. Pecite na 170 stepeni oko 30 do 40 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images