Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
6 svježih kajsija, izrezanih ili prepolovljenih
40 g šećera
60 g mljevenih badema
20 g badema u listićima
6 velikih kašika maslaca
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica ekstrakta badema
1 i pol velika kašika brašna
pola pakovanja lisnatog tijesta
Priprema:
Prvo trebate napraviti frangipane. Mljevene bademe i šećer stavite u blender i sameljite ih dok ne budu nalik na pijesak. Dodajte maslac i nastavite miksati. Zatim dodajte jaje, vaniliju, ekstrakt badema i brašno te nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka. Jednu kocku lisnatog tijesta razvaljajte tako da njome možete prekriti kalup za tart. Frangipane premažite preko tijesta. Polovine kajsija stavite na frangipane. Sve pospite bademima u listićima. Pecite na 170 stepeni oko 30 do 40 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images