Pletenica sa grožđicama

by | 14 Marta, 2013

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 150 g margarina
  • 2 žumanjka
  • 1 jaje + 5 obarenih jaja
  • 3,5 dl mlijeka
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 2,5 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 2 vanil-šećera
  • 80 g suhog grožđa

1. U manju posudu sipati 1,5 dl mlakog mlijeka, dodati šećer, kašikicu brašna i svjež kvasac. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšao margarin, žumanjke, preostalo mlijeko, šećer, vanil-šećer i prstohvat soli pa promiješati.
3. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. U umješeno tijesto dodati suho grožđe i premijesiti. Testo ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela te od svakog dijela oblikovati traku prečnika 3 cm.
5. Pripremljene trake od tijesta spojiti na početku, a zatim ih uplesti.
6. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju saviti pletenicu i slijepiti je na krajevima. U sredinu pletenice staviti manju okruglu vatrostalnu posudu (recimo za sufle) da bi ostala rupa u sredini.
7. U oblikovanu pletenicu utisnuti 5 obarenih jaja. Potom tijesto premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim je prekriti folijom.

Izvor: Dobra hrana