Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
1. U manju posudu sipati 1,5 dl mlakog mlijeka, dodati šećer, kašikicu brašna i svjež kvasac. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšao margarin, žumanjke, preostalo mlijeko, šećer, vanil-šećer i prstohvat soli pa promiješati.
3. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. U umješeno tijesto dodati suho grožđe i premijesiti. Testo ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela te od svakog dijela oblikovati traku prečnika 3 cm.
5. Pripremljene trake od tijesta spojiti na početku, a zatim ih uplesti.
6. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju saviti pletenicu i slijepiti je na krajevima. U sredinu pletenice staviti manju okruglu vatrostalnu posudu (recimo za sufle) da bi ostala rupa u sredini.
7. U oblikovanu pletenicu utisnuti 5 obarenih jaja. Potom tijesto premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim je prekriti folijom.
Izvor: Dobra hrana