
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
1/2 šolje (od 2 dl) smeđeg šećera
60 g maslaca
kašika meda
3 deblje kriške hljeba
3 jaja
3/4 šolje mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
1/4 kašičice cimeta
1/4 kašičice soli
maslac za premazivanje
Priprema:
U tavi zagrijte smeđi sećer, maslac i med stalno miješajući. Kad je smjesa postala zlatne boje, prelijte u lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca. Na smjesu složite kriške hljeba i prelijte smjesom od umućenih jaja, mlijeka, vanilije, cimeta i soli.
Prekrijte folijom i ostavite u frižideru preko noći. Izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja.
Pecite u rerni 20 do 25 minuta na 175°C.
IZVOR: 24SATA.HR