![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
5 velikih jabuka
5 kašika šećera
1 vanilin-šećer
brašno za pohovanje
kašičica cimeta
mlijeko
cijelo jaje
korica limuna, naribana
2 kašike ruma ili rakije
malo mlijeka
ulje
Postupak:
Jabuke operite te ogulite. Izrežite ih na ploške debljine prsta. Pospite ih cimetom i limunovim sokom te ih ostavite na kuhinjskim papirnatim salvetama kako bi pustile višak tekućine.
U posudu stavite cijelo jaje, šećer, koricu limuna, vanilin-šećer, rum te ih izmiksajte. Postepeno dodajte brašno i malo mlijeka dok smjesa ne postane malo gušća od one za palačinke.
Na tavi zagrijte ulje, svaku plošku jabuke stavite u smjesu te na ulje. Pecite nekoliko minuta sa svake strane. Kada su gotove, položite ih na salvete kako bi one upile višak ulja.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Pixabay