Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
300 g pettit beure keksa
1 kg breskvi
2 pudinga od vanilije
500 ml vode
7 kašika šećera
250 ml slatkog vrhnja za šlag
300 ml mascarponea
Priprema:
Breskve oguliti i očistiti od košpica te narezati na manje komadiće. Staviti ih u posudu zajedno sa šećerom i 400 ml vode. Pustiti da provri pa uz povremeno miješanje kuhati pet minuta. Ako su vam breskve već mekane i sitno narezane možda će biti potrebno i manje od tih pet minuta da se raspadnu i postanu kašaste. U raskuhane breskve dodajte puding razmućen za preostalih 100 ml vode i dobro promiješajte. Kuhajte 4-5 minuta dok se krema ne zgusne.
U lim za pečenje premazan maslacem složite na dno red keksa, odmah ih prelijte polovinom vruće kreme sa breskvama, zatim složite preko kreme drugi red keksa i opet preko njih izlijte ostatak kreme. Poravnajte i ostavite da se kolač ohladi.
Za to vrijeme izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Po potrebi dodajte nekoliko kašika šećera u prahu ako procijenite da šlag nije dovoljno sladak. Tada dodajte i mascarpone pa sve dobro sjedinite u glatku kremu.
Bijelom kremom premažite prohlađeni kolač, pustite da se sve skupa dobro ohladi i poslužite!
Izvor: recipeci.com