Alisin karamela kolač

by | 22 Septembra, 2017

Foto: Torte i kolači

SASTOJCI:

400 g petit keksa
700 ml mlijeka
10 kašika šećera
5 kašika brašna
125 g margarina
2 reda čokolade
1 kašika kakaoa

PRIPREMA:

1. U odgovarajuću šerpu staviti 8 kašika šećera, preliti ih sa 300 ml mlijeka i staviti na blagu vatru da se topi.
2. U 200 ml mlijeka razmutiti brašno i dvije kašike šećera, pazeći pritom da ne ostane grudvica. Dobro umućenu smjesu polako sipati u prethodno karamelizirano mlijeko, pa pustiti da proključa.
3. Kada je skuhano, skinuti s vatre, dodati margarin i miješati sve dok se potpuno ne istopi.
4. Keks potapati u preostalo mlijeko pomiješano sa kakaom, koje treba da bude mlako, i redati na tacnu.
5. Slagati kolač: red keksa, red karamele i sve tako dok se ne potroši materijal.
6. Na kraju cijeli kolač premazati kremom i posuti rendanom čokoladom.

(Recept Alise Mujkanović iz Zenice)

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!

 www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH

IZVOR: TORTE I KOLAČI