Anabela torta

by | 25 Septembra, 2013

desert

Sastojci:

  • 1,5 l mlijeka
  • 5 pudinga od vanile
  • 150 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 3 vanil-šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 200 g ”pti ber” keksa
  • 200 g ”jafa” keksa
  • 200 g piškota
  • 200 g šlaga

Priprema:

1. U dublju šerpu sipati 1 l mlijeka i staviti da se kuha. Posebno umutiti 3 dl mlijeka s gustinom, praškom za puding i šećerom, sipati u ključalo mlijeko i nastaviti s kuhanjem miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
2. Zgusnutu masu skinuti s ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin pjenasto umutiti i sjediniti s ohlađenom masom, te dobro izmiješati. Dobijen fil podijeliti na dva nejednaka dijela.
4. U prvi, manji dio fila (1/4) dodati otopljenu čokoladu, pa izmiješati kako bi se dobio braon fil. U drugi, žuti deo (3/4 fila) dodati vanil-šećer.
5. ”Pti ber” keks potapati u ostatak mlakog mlijeka pa ređati na tacnu za tortu u dva reda. Preko keksa nanijeti žuti fil. Zatim u mlijeko potapati ”jafa” keks, i slagati preko žutog fila. Preko ”jafa” keksa nanijeti braon fil. Potom preko braon fila naređati piškote prethodno potopljene u mlakom mlijeku. Na kraju nanijeti žuti fil.
6. Posebno umutiti šlag te s njim premazati cijelu tortu. Tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana