Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Priprema:
1. U dublju šerpu sipati 1 l mlijeka i staviti da se kuha. Posebno umutiti 3 dl mlijeka s gustinom, praškom za puding i šećerom, sipati u ključalo mlijeko i nastaviti s kuhanjem miješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
2. Zgusnutu masu skinuti s ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin pjenasto umutiti i sjediniti s ohlađenom masom, te dobro izmiješati. Dobijen fil podijeliti na dva nejednaka dijela.
4. U prvi, manji dio fila (1/4) dodati otopljenu čokoladu, pa izmiješati kako bi se dobio braon fil. U drugi, žuti deo (3/4 fila) dodati vanil-šećer.
5. ”Pti ber” keks potapati u ostatak mlakog mlijeka pa ređati na tacnu za tortu u dva reda. Preko keksa nanijeti žuti fil. Zatim u mlijeko potapati ”jafa” keks, i slagati preko žutog fila. Preko ”jafa” keksa nanijeti braon fil. Potom preko braon fila naređati piškote prethodno potopljene u mlakom mlijeku. Na kraju nanijeti žuti fil.
6. Posebno umutiti šlag te s njim premazati cijelu tortu. Tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana