Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g putera
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 4 bjelanceta u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 kašike šećera dok se ne dobije čvrsti šam.
2. Potom dodati 130 g mljevenih badema i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno presjeći napola kako bi se dobile 2 kore. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru pa je takođe presjeći napola. Ukupno treba da se dobiju četiri kore.
Fil I:
1. Sjediniti žumanjke i šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
2. U ohlađeni fil dodati puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati sjeckane bademe i promiješati.
Fil II:
1. U manjoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanil-šećer, gustin i 0,5 dl čokoladnog mlijeka.
2. Posebno ugrejati preostalo čokoladno mlijeko pa sipati u njega umućenu smjesu i ostaviti da se zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Sjediniti fil I i fil II pa dobro izmiješati.
2. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
3. Posebno pripremiti glazuru od čokolade (čokoladu i puter otopiti na pari) te preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana