Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati žumanjke i sve dobro izmiješati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mljevene bademe i rendanu koru limuna, te promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.
Fil:
1. Pečene lješnjake oguliti a zatim krupno samljeti.
2. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi kako bi se dobio svijetli karamel, a potom umiješati sjeckane lješnjake. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom sjeckalicom.
4. U slatku pavlaku umiješati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer s lješnjacima i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana