Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za nadjev:
Za sirup:
Za šam:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke ulupati u čvrst snijeg, te postepeno dodavati šećer i ocat muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanjaka dodati kašiku brašna i polako promiješati. Pripremljenu masu sipati u pravokutni lim obložen papirom za pečenje pa u zagrijanoj pećnici peći 30 minuta na 180 °C.
Sirup:
1. U odgovarajućoj šerpi sjediniti šećer i vodu pa kuhati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko kore.
Nadjev:
1. U jednoj trećini mlijeka razmutiti brašno, šećer i žumanca. Ostatak mlijeka staviti da proključa a zatim dodati razmućenu masu i kuhati miješajući sve vreme dok se ne zgusne.
2. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa ga sjediniti sa ohlađenom masom i dobro izmješati.
Šam:
1. Šećer ušpinovati sa malo vode kako bi se dobio gust sirup, a bjelanjke umutiti u čvrst snijeg.
2. U snijeg od bjelanjaka postepeno dodavati pripremljen sirup muteći sve vrijeme dok se ne dobije čvrst šam.
Završni postupak:
1. Natopljenu koru premazati ohlađenom kremom, te naneti šam od bjelanjaka. Gotov kolač isjeći na kocke.
Izvor: Dobra hrana