Balon kocke

by | 30 Augusta, 2013

Balon kocke

Sastojci:

Za koru:

  • 5 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica brašna

Za nadjev:

  • 7,5 dl mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 5 žlica šećera
  • 5 žumanaca
  • 250 g margarina
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Za sirup:

  • 1,5 dl vode
  • 125 g šećera

Za šam:

  • 15 žlica šećera
  • 5 bjelanjaka

Priprema:

Kora:

1. Bjelanjke ulupati u čvrst snijeg, te postepeno dodavati šećer i ocat muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanjaka dodati kašiku brašna i polako promiješati. Pripremljenu masu sipati u pravokutni lim obložen papirom za pečenje pa u zagrijanoj pećnici peći 30 minuta na 180 °C.

Sirup:

1. U odgovarajućoj šerpi sjediniti šećer i vodu pa kuhati dok se ne dobije sirup. Gotov sirup ostaviti da se ohladi te ga preliti preko kore.

Nadjev:

1. U jednoj trećini mlijeka razmutiti brašno, šećer i žumanca. Ostatak mlijeka staviti da proključa a zatim dodati razmućenu masu i kuhati miješajući sve vreme dok se ne zgusne.
2. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom pa ga sjediniti sa ohlađenom masom i dobro izmješati.

Šam:

1. Šećer ušpinovati sa malo vode kako bi se dobio gust sirup, a bjelanjke umutiti u čvrst snijeg.
2. U snijeg od bjelanjaka postepeno dodavati pripremljen sirup muteći sve vrijeme dok se ne dobije čvrst šam.

Završni postupak:

1. Natopljenu koru premazati ohlađenom kremom, te naneti šam od bjelanjaka. Gotov kolač isjeći na kocke.

Izvor: Dobra hrana