Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati kakao, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se prohladi te je poprečno presjeći napola pa poprskati mješavinom mlijeka i nes kave.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostal mlijeko, puding od vanile i žumanjke pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao margarin te umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladne mrvice i promiješati.
Finalni postupak:
1. Banane očistiti i isjeći na kolutove.
2. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom fila. Preko fila rasporediti polovinu kolutova banana i prekriti ih drugom korom. Zatim nanijeti preostali fil pa opet rasporediti kolutove banana.
3. Krem šlag od vanile umutiti sa hladnim mlijekom i premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana