Bijeli anđeo

by | 19 Septembra, 2013

desert

Sastojci:

Za kore:

  • 15 bjelanaca
  • 18 kašika šećera
  • 6 kašika mljevenih oraha
  • 9 kašika sjeckanih oraha
  • 3 kašike soka od limuna

Za fil I:

  • 2 dl mlijeka
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade

Za fil II:

  • 15 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 350 g putera

Za fil III:

  • 2 banane
  • sok od 1 limuna

Za dekoraciju:

  • 3 kesice šlaga
  • 150 g sjeckanih oraha

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, sipati 1 kašiku soka od limuna, pa postepeno dodavati 6 kašika šećera. Zatim masi dodati 2 kašike mljevenih i 3 kašike sjeckanih oraha, i sve promiješati varjačom.
2. Okrugao kalup za torte prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 45 minuta na 150 °C. Na isti način ispeći još 2 kore.

Fil I:
1. Mljevene orahe preliti ključalim mlijekom. Čokoladu posebno otopiti, sjediniti s poparenim orasima te dobro izmiješati.

Fil II:
1. Žumanjke i šećer kuhati na pari oko 10 minuta, pa skloniti s ringle i ostaviti da se masa ohladi. Puter pjenasto umutiti, sjediniti s ohlađenom masom od žumanjaka i dobro izmiješati.

Fil III:
1. Banane ispasirati i preliti sokom od limuna.

Finalni postupak:

1. Sva tri pripremljena fila sjediniti, te dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna masa.
2. Šlag umutiti prema uputstvu s kesice.
3. Prvu koru premazati 1/3 fila, preko fila nanijeti 1/3 šlaga, pa isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal, a završiti šlagom. Bočne stranice torte premazati ostatkom fila i utisnuti sjeckane orahe.

Izvor: Dobra hrana