Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Za fil III:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, sipati 1 kašiku soka od limuna, pa postepeno dodavati 6 kašika šećera. Zatim masi dodati 2 kašike mljevenih i 3 kašike sjeckanih oraha, i sve promiješati varjačom.
2. Okrugao kalup za torte prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 45 minuta na 150 °C. Na isti način ispeći još 2 kore.
Fil I:
1. Mljevene orahe preliti ključalim mlijekom. Čokoladu posebno otopiti, sjediniti s poparenim orasima te dobro izmiješati.
Fil II:
1. Žumanjke i šećer kuhati na pari oko 10 minuta, pa skloniti s ringle i ostaviti da se masa ohladi. Puter pjenasto umutiti, sjediniti s ohlađenom masom od žumanjaka i dobro izmiješati.
Fil III:
1. Banane ispasirati i preliti sokom od limuna.
Finalni postupak:
1. Sva tri pripremljena fila sjediniti, te dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna masa.
2. Šlag umutiti prema uputstvu s kesice.
3. Prvu koru premazati 1/3 fila, preko fila nanijeti 1/3 šlaga, pa isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal, a završiti šlagom. Bočne stranice torte premazati ostatkom fila i utisnuti sjeckane orahe.
Izvor: Dobra hrana