Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
350 ml grčkog jogurta
200 g šećera
150 ml maslinovog ulja
50 ml soka od limuna
3 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
600 g jabuka
300 g višenamjenskog brašna
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode
2 kašičice mljevenog cimeta
80 g smeđeg šećera
2 žlice putera
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem. Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješajte u velikoj zdjeli.
Ogulite jabuke i narežite ih na kockice. Dodajte ih u smjesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, so i ½ kašičice cimeta i miješajte dok ne razbijete sve grudvice brašna.
Ostatak cimeta pomiješajte sa smeđim šećerom i dvije kašike maslaca i stavite sa strane.
Polovinu tijesta prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smjesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smjese.
Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Nekoliko minuta prije kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images