Bomba torta s čokoladom

by | 15 Marta, 2018

Sastojci:
Kore
9 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil 
200 g čokolade
250 g šećera
2 vanilin-šećera
500 ml mlijeka
120 g putera
250 ml slatkog vrhnja
100 g žele bombona
Glazura
100 g čokolade
3 kašike ulja
šećerne mrvice

Priprema:
Kore
1. Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca pjenasto umutiti uz postepeno dodavanje šećera.
2. U čvrsto umućen snijeg od bjelanaca, dodavati jedno po jedno žumance i mutiti.
3. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.
4. Smjesu izručiti u pleh (20×30 cm) obložen papirom za pečenje i peći u ugrijanoj rerni na 220°C, 20 min.
5. Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Fil
1. U manjoj šerpici, na umjerenoj temperturi otopiti usitnjenu čokoladu sa šećerom, vanilin-šećerom i mlijekom.
2. Sve miješati dok se sastojci ne sjedine, oko petnaestak minuta.
3. Skloniti sa vatre i ostaviti da se fil potpuno ohladi i stegne.
4. Puter pjenasto umutiti i postepeno dodavati u ohlađen fil, kašiku po kašiku, dok se sve fino ne sjedini.
5. Slatko vrhnje umutiti što bolje i dodati u pripremljen fil.
6. Zatim, dodati sitno sjeckane žele bombone i sve promiješati.
Finalni postupak
1. Dublju činiju obložiti najlon folijom.
2. Na dno činije sipati trećinu fila, a zatim položiti dio biskvita.
3. Biskvit premazati sa malo mlijeka, pa naneti 2/3 fila i ravnomjerno rasporediti.
4. Položiti red kora i ponovo premazati sa malo mlijeka.
5. Nanijeti ostatak fila i ravnomjerno rasporediti, pa položiti ostatak biskvita.
6. Prekriti najlon folijom i pritisnuti težim predmetom.
7. Ostaviti u frižideru preko noći.
8. Sutradan, izvaditi iz frižidera i preručiti na desertni tanjir.
9. Rastopiti čokoladu na pari pa dodati ulje i sve promiješati.
10. Ukloniti najlon foliju, preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti šarenim šećernim mrvicama.

Izvor: Pošalji recept