Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg a zatim dodavati kašiku po kašiku šećera i sok od limuna muteći sve vrijeme.
2. Posebno sjediniti orahe, čokoladu i rendanu koru limuna.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti pripremljenom mješavinom. Zatim sipati smjesu od bjelanaca i poravnati. Peći u zagrijanoj rerni na 100 ºC dok se kora ne osuši.
4. Pečenu koru uzdužno presjeći kako bi se dobile 2 kore.
Fil:
1. U šerpi sjediniti sok od ananasa i 2 dl vode, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno razmutiti puding od vanile sa preostalom količinom vode pa sipati u ključalu smjesu i nastaviti sa kuhanjem dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati margarin, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru okrenuti tako da sjeckani sastojci dođu odozgo. Premazati je polovinom fila, posuti sa malo ananasa i premazati polovinom šlaga od slatke pavlake. Posupak filovanja ponoviti još jednom.
Izvor: Dobra hrana