Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za podlogu
600 ml mlijeka
8 kašika griza
6 kašika šećera
1 vanilin-šećer
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike kakaa
50 g maslaca
Za kremu
1 l mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin-šećer
6 kašika grisa
120 g kokosa
30 g maslaca
Za ganache
150 g čokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Za podlogu zakuhati u posudi mlijeko sa šećerom i vanilin-šećerom. Kada zakipi sipati griz pa uz miješanje kuhati nekoliko minuta. Kada se gris skuha, ubaciti u vruće izlomljenu čokoladu, kakao i maslac pa miješati dok se sve ne sjedini. Još vruću smjesu izliti u pleh za pečenje koji prethodno samo treba oplahnuti hladnom vodom. Poravnati kašikom i ostaviti da se tako ohladi na sobnoj temperaturi.
Odmah nakon toga skuhati kremu. Zakuhati mlijeko sa šećerom i vanilin-šećerom pa sipati gris. Skuhati ga uz neprestano miješanje. Tada dodati maslac i kokos pa sve dobro izmiješati da se sjedini. Vruću kremu odmah preliti preko podloge i poravnati. Ostaviti da se ohladi i stisne.
Za to vrijeme idemo napraviti ganache (čokoladnu glazuru). U manjoj posudici zagrijati vrhnje za šlag. Dodati izlomljenu čokoladu pa uz miješanje nastaviti zagrijavati na tihoj vatrici. Miješati tako dugo dok se sva čokolada ne otopi i dok ne postane lijepo podatno i gusto. Ganache ne smije provriti! Dobijenom toplom glazurom preliti kolač i ostaviti da se potpuno ohladi.
Izvor: reciepci.com