Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati 5 kašika mljevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promiješati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti 2 dl mlijeka sa žumanjcima i brašnom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smhesu od žumanjaka i umutiti mikserom.
4. Mljevene orahe preliti preostalim vrelim mlijekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smjese od žumanjaka i u nju dodati poparene orahe, a u ostatak fila od žumanjaka dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a potom nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je bijelim filom, nanijeti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
2. Na umjerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana