Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
SASTOJCI:
200 g mljevenog keksa
100 g sitno isjeckanih oraha
100 g putera
šećera u prahu po želji
gazirani sok od narandže
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade
1 kesica šlag kreme od čokolade
1 mali čokoladni blok
PRIPREMA:
1. U dublju posudu staviti keks, orahe i šećer u prahu. Izmiješati te dodati istopljeni puter i gaziranog soka koliko je potrebno da se dobije smjesa koju je lako oblikovati.
2. Dobijenu smjesu ubaciti u kalup za torte, pa je rukama oblikovati prema kalupu.
3. U odgovarajuću šerpu izliti slatko vrhnje. Kad dođe do vrenja, dodati čokoladu i miješati dok se smjesa ne sjedini. Kad se smjesa potpuno ohladi, kratko je mutiti te izliti u kalup. (Smjesa će biti potpuno žitka, ali će se stegnuti kad se skroz ohladi.)
4. Ovako pripremljenu tortu staviti u frižider na nekoliko sati da se stegne.
5. Kad se krema stisne, tortu izvaditi iz kalupa, premazati je prethodno umućenom šlag kremom i posuti krupno izrendanim čokoladnim blokom.
(Recept Velide Muhović iz Sarajeva)
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH
IZVOR: TORTE I KOLAČI