Čarobna poslastica: Čizkejk od borovnice i aronije

by | 6 Maja, 2016
Foto: Torte i kolači

Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za podlogu:
– 50 g bijele čokolade
– 75 g putera
– 150 g muslija s ukusom meda
Za fil:
– 200 g borovnica
– 600 g neslanog krem sira
– 300 g milerama
– 3 kesice želatina
– 75 g šećera
– 1 puding od vanilije
– 2 kašike sirupa od aronije
– 500 ml vode

Priprema:
Podloga:
1. Puter otopiti u šerpici, dodati komade bijele čokolade i blago izmrvljen musli, pa dobro promiješati i sipati u kalup za tortu obložen pek-papirom.
2. Smjesu s muslijem lagano utapkati da poprimi oblik kalupa i ostaviti da se hladi u frižideru oko 45 minuta.
Fil:
1. Borovnice oprati i ostaviti ih da se dobro ocijede.
2. U odgovarajućoj posudi mikserom na laganoj brzini umutiti krem sir s mileramom. Dodati želatin pripremljen po uputstvu s kesice i šećer, pa mutiti još nekoliko minuta.
3. U šerpu sipati 400 ml vode, dodati sirup od aronije i kuhati dok ne provri.
4. U ostatku vode razmutiti puding od vanilije, pa zakuhati u ključalu vodu i miješati dok se ne zgusne. Pripremljen puding ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađen puding umiješati u krem od sira, dodati borovnice i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak:
1. Fil sipati preko podloge od muslija i ostaviti da se dobro ohladi.
2. Po želji dekorisati svježim borovnicama i bobicama aronije.

IZVOR: TORTE I KOLAČI