Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
1 čaša griza
1 čaša oštrog brašna
1 čaša šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin-šećera
jabuke po potrebi i želji
cimet po želji
maslac po potrebi
Priprema:
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin-šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte.
Dno tepsije nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno). Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u tepsiju.
Na kraju po kolaču naribajte maslac i stavite ga da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Savjet plus: Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šolje iskoristite biće dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Darko Kontin/Instagram @darkokontin