Cheesecake brownies kocke s višnjama

by | 18 Juna, 2018

Sastojci: 

Krema od sira
225 g krem sira
1/2 šolje šećera
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
Brownie
1 šolja maslaca
170 g čokolade za kuhanje
2 šolje šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica soli
4 jaja
1 i 1/4 šolje brašna
Fil
1/2 kg zrelih višanja bez koštica
4 kašike šećera
1 kašika gustina

Priprema:

Umutite krem sir i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.

Za brownie podlogu otopite maslac i čokoladu na pari. Umiješajte šećer, ekstrakt vanilije i sol. Dodajte jaja i brašno pa miješajte dok se ne sjedini. Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste  namastili.

Na to dodajte smjesu od sira, a potom i nadjev od višanja. Očišćene višnje pomiješajte s oko 2 dl vode i šećerom pa zakuhajte. Kad zavrije, ulijte gustin razmućen u malo vode i prokuhajte. Ako je umak pregust ili kiseo, dodajte još vode ili šećera.

Nadjeveni kolač pecite 45-50 minuta na 180°C, dok dio od sira ne postane lagano smeđ na rubovima, a u središtu je još želatinast. Kad se potpuno ohladi, stavite u frižider na barem četiri sata prije rezanja.

Izvor: 24sata.hr