Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Krema od sira
225 g krem sira
1/2 šolje šećera
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
Brownie
1 šolja maslaca
170 g čokolade za kuhanje
2 šolje šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica soli
4 jaja
1 i 1/4 šolje brašna
Fil
1/2 kg zrelih višanja bez koštica
4 kašike šećera
1 kašika gustina
Priprema:
Umutite krem sir i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
Za brownie podlogu otopite maslac i čokoladu na pari. Umiješajte šećer, ekstrakt vanilije i sol. Dodajte jaja i brašno pa miješajte dok se ne sjedini. Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste namastili.
Na to dodajte smjesu od sira, a potom i nadjev od višanja. Očišćene višnje pomiješajte s oko 2 dl vode i šećerom pa zakuhajte. Kad zavrije, ulijte gustin razmućen u malo vode i prokuhajte. Ako je umak pregust ili kiseo, dodajte još vode ili šećera.
Nadjeveni kolač pecite 45-50 minuta na 180°C, dok dio od sira ne postane lagano smeđ na rubovima, a u središtu je još želatinast. Kad se potpuno ohladi, stavite u frižider na barem četiri sata prije rezanja.
Izvor: 24sata.hr