Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam. Posebno umutiti žumanjke sa 50 g šećerom i vanil-šećerom.
2. Sjediniti smjesu od žumanjaka i bjelanaca, dodati brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao pa promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru dva puta poprečno presjeći napola kako bi se dobile 3 kore.
4. Mješavinom mlijeka i čokoladnog likera poprskati kore.
Fil:
1. Maskarpone sjediniti sa čokoladnim likerom, dodati šlag od slatke pavlake i promiješati.
2. Potom dodati sjeckane pečene lješnjake, čokoladne mrvice i promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Natopljene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice pa njime premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana