Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo i otopljeni margarin te polako promiješati.
3. U okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru.
4. Ohlađenu koru preliti mlakim mlijekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjcima pa sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti ga da nabubri, pa ga sjediniti sa pudingom.
4. Puding podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu mliječnu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio rendanu bijelu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom. Polovinu šlaga dodati u jedan fil, a polovinu u drugi fil.
Finalni postupak:
1. Koru premazati tamnim filom, a preko njega nanijeti svijetli fil.
2. Tortu premazati umućenim šlagom.
Izvor: Dobra hrana