Čokoladna lješnjak torta

by | 5 Juna, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 5 bjelanaca
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g margarina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 1 puding od vanile
  • 6 kašika šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • 5 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks
  • 50 g mliječne čokolade
  • 100 g mljevenih lešnika
  • 50 g bijele čokolade

Za dekoraciju:

  • 2 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo i otopljeni margarin te polako promiješati.
3. U okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru.
4. Ohlađenu koru preliti mlakim mlijekom.

Fil:

1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjcima pa sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti ga da nabubri, pa ga sjediniti sa pudingom.
4. Puding podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu mliječnu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio rendanu bijelu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom. Polovinu šlaga dodati u jedan fil, a polovinu u drugi fil.

Finalni postupak:

1. Koru premazati tamnim filom, a preko njega nanijeti svijetli fil.
2. Tortu premazati umućenim šlagom.

Izvor: Dobra hrana