Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Biskvit
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 prašak za pecivo
6 kašika kakaoa
4 kašike ulja
200 ml čokoladnog mlijeka
Fil
1 l mlijeka
100 g gustina
4 kašike šećera
150 g bijele čokolade
250 g margarina
150 g šećera u prahu
Čokoladn fil
240 g mliječne čokolade
150 ml slatkog vrhnja
Glazura
200 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Kore
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca uz postepeno dodavanje šećera sve dok se ne dobije čvrst snijeg. Dodati žumanca i sjediniti smjesu.
2. Posebno prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodati u umućena jaja i sjediniti.
3. Na kraju dodati ulje i laganim pokretima umutiti sastojke.
4. Pripremljenu smjesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC petnaestak minuta.
5. Pečenu koru izvaditi iz pleha i presjeći na tri dijela.
Fil
1. U malo mlijeka razmutiti gustin, a ostatak mlijeka i šećer staviti da provri.
2. Kada mleko provri, u tankom mlazu dodati gustin i neprestano miješati sve dok se masa ne zgusne i postane čvrsta. Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu, pa miješati dok se sastojci ne povežu.
3. Pripremljenu smjesu ostaviti da se prohladi.
4. Margarin pjenasto umutiti sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa prohlađenim filom i pjenasto umutiti.
Čokoladni fil
1. Na pari rastopiti mliječnu čokoladu i slatko vrhnje, pa kada se sastojci povežu skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Glazura
1. Slatko vrhnje ugrijati, ali voditi računa da ne provri.
2. Dodati usitnjenu čokoladu i sjediniti da se čokolada otopi. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak
1. Prvu koru položiti na tacnu, natopiti trećinom čokoladnog mlijeka, naneti trećinu fila pa postupak ponoviti još dva puta.
2. Tortu premazati čokoladnim filom a zatim nanijeti glazuru, ravnomjerno rasporediti i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađenu tortu sjeći na parčad željene veličine, dekorisati i poslužiti.
IZVOR: POŠALJI RECEPT