Čokoladne korpice

by | 11 Februara, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
150 g mljevenog keksa
150 g mljevenih pečenih lješnika
100 g šećera
125 g putera
1,5 dl mlijeka
100 g mliječne čokolade
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
Za dekoraciju:
2 dl slatke pavlake
1 kašika lješnik kreme
24 papirne korpice

Priprema:
1. U manjoj šerpi sjediniti mlijeko, puter i šećer, pa zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se sastojci ne rastope i ne sjedine.
2. Skloniti s ringle, dodati mljeveni keks i lješnike, te dobro izmiješati.
3. Od ohlađene smjese oblikovati 24 kuglice.
4. Posebno na pari rastopiti mliječnu i čokoladu za kuhanje s malo ulja. Pripremiti papirne korpice, pa u svaku sipati punu kašiku rastopljene čokolade.
5. U čokoladu utisnuti pripremljene kuglice i ostaviti ih na hladnom da se čokolada stegne.
6. Slatku pavlaku umutiti u šlag i zajedno s kašikom lješnik kreme sipati u poslastičarsku vrećicu, te dekorisati korpice.

Izvor: Bakina kujna