Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za biskvit:
Za preljev:
Priprema
Biskvit:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjka i šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i margarin. Polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Zatim dodati mješavinu brašna i praška za pecivo i umutiti žicom.
4. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
5. Tepsiju veličine 20×35 cm nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 º C oko 25 min. Prije vađenja iz pećnice, biskvit probosti čačkalicom i provjeriti da li je pečen (ne treba biti tragova testa).
Preljev:
U odgovarajućoj posudi sjediniti slatko mlijeko, izlomljenu čokoladu i šećer. Kuhati na pari miješajući sve dok se čokolada ne otopi kako bi se dobila ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
Pečeni biskvit izbockati na više mjesta a potom ga preliti smjesom od mlijeka. Prvo ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi a zatim u hladnjaku da se stegne.
Izvor: Dobra hrana