Čokoladni kolač

by | 9 Februara, 2013

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice brašna + brašno za posipanje
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike ulja

Za preljev:

  • 5 dl slatkog mlijeka
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica šećera

Priprema

Biskvit:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjka i šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i margarin. Polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Zatim dodati mješavinu brašna i praška za pecivo i umutiti žicom.
4. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
5. Tepsiju veličine 20×35 cm nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 º C oko 25 min. Prije vađenja iz pećnice, biskvit probosti čačkalicom i provjeriti da li je pečen (ne treba biti tragova testa).

Preljev:

U odgovarajućoj posudi sjediniti slatko mlijeko, izlomljenu čokoladu i šećer. Kuhati na pari miješajući sve dok se čokolada ne otopi kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Finalni postupak:

Pečeni biskvit izbockati na više mjesta a potom ga preliti smjesom od mlijeka. Prvo ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi a zatim u hladnjaku da se stegne.

Izvor: Dobra hrana