Čokoladni kolač s krem sirom

by | 17 Augusta, 2017

Foto: Pixabay

Sastojci:
Za koru
– 2 kašike eurokrema
– 2 jajeta
– 180 g oštrog brašna
– 100 g žutog šećera
– 2 kašike kakaoa
– 150 g putera
– 100 g sjeckanih lješnika
Za fil
– 250 g krem sira
– 3 kašike eurokrema
– 1 kašika kakaoa
– 2 kašike žutog šećera
– 2 jajeta
Za dekoraciju
– 200 g šećera
– 100 g lješnika

Priprema:
Kora:
1. Puter otopiti i ostaviti da se prohladi. Potom ga sjediniti sa jajima, šećerom i eurokremom pa umutiti mikserom.
2. Nakon toga dodati mješavinu brašna, kakaoa i lješnika te polako promiješati kuhačom da se dobije ujednačena smjesa.
Fil:
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja i šećer, a zatim dodati eurokrem, krem sir i kakao pa dobro izmiješati da se dobije kompaktna masa.
Finalni postupak:
1. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a potom razliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Preko nje rasporediti smjesu za fil.
2. Peći u zagrijanoj rerni na 160ºC oko 45 min.
3. Posebno pripremiti dekoraciju. Rastopiti šećer pa u njega dodati lješnike. Dobijenu masu razliti u nauljeni pleh pa sačekati da se prohladi, a zatim je izlomiti i preko najlon kese istući tučkom za meso.
4. Karamelizovanim lješnicima posuti kolač.

IZVOR: POŠALJI RECEPT