Čokoladni kuglof

by | 4 Oktobra, 2017

Foto: Torte i kolači

SASTOJCI:
Za tijesto:
4 jaja
370 g brašna
300 g šećera
250 g margarina (slanog)
1 kašikica praška za pecivo
1/2 kašikice sode bikarbone
1 kesica vanilin šećera
3 kašikice sitno narendane narandžine korice
2.5 dl jogurta
55 g bijele čokolade
55 g tamne čokolade
Za čokoladnu glazuru:
250 g tamne čokolade
125 g neslanog margarina
50 ml vode

PRIPREMA:
1. Prosijati i dobro izmiješati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ostaviti sa strane.
2. Izmiksati pjenasto jaja, šećer, vanilin šećer, dodati omekšali margarin i dalje miksati još nekoliko min.
3. Lagano miješajući, u to dodati prosijano brašno i jogurt.
4. Dobijenu smjesu podijeliti na dva jednaka dijela.
5. Posebno otopiti bijelu čokoladu sa 20 g margarina i posebno crnu čokoladu sa 20 g margarina i ostaviti da se smjese malo ohlade.
6. U jedan dio smjese umiješati otopljenu bijelu čokoladu i izrendanu narandžinu koricu, a u drugi dio umiješati otopljenu crnu čokoladu.
7. U kalup za kuglof usuti polovinu od bijele smjese, zatim poravnati. Preko toga pola crne smjese, pa lagano poravnati. Ponavljati postupak dok se ne potroši kompletna smjesa.
8. Uskim nožem napraviti šare i peći kuglof oko 50-55 min na 180ºC.
9. Provjeriti štapićem, ako je suh, pečen je. Pažljivo ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
10. U međuvremenu napraviti čokoladnu glazuru, tako što treba otopiti čokoladu, margarin i malo vode na laganoj vatri pa time preliti kuglof.

(Recept Merime Lemeš-Zukić iz Sarajeva)

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!

 www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH

IZVOR: TORTE I KOLAČI