Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
150 g bijelog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
2 kašike šećera
90 g maslaca
veće jaje
1/2 kašike ekstrakta vanilije
3 žlice kakaa
150 g tamne čokolade
6 kašika slatkog vrhnja
Preliv:
20 g maslaca
200 g šećera u prahu
1/2 dcl soka od limuna
ribana limunova korica
nar
Priprema:
Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, so i šećer.
Dodajte nasjeckani maslac i utisnite ga rukama u brašno kako biste dobili grudastu smjesu. Dodaje ekstrakt vanilije i lagano umućeno jaje.
Tijesto dobro izradite i oblikujte u kuglu. Omotajte je u plastičnu foliju i stavite u frižider pola sata.
Zagrijte rernu na 180° C. Kalup za tart obložite papirom za pečenje, prebacite razvaljano tijesto, izbodite ga viljuškom i pecite oko 15 minuta.
Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi. Izlijte je u ohlađeno tijesto i ostavite neko vrijeme da se stisne.
Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom.
IZVOR: 24SATA.HR