Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Tijesto:
50 g kakao praha
200 g badema
75 g kokosovog ulja
kašika šećera
2 kašike vode
Prstohvat soli
Fil:
350 g tofua
150 g crne čokolade
3 kašike javorovog sirupa
kašika kakao praha
kašika ekstrata vanilije
rendana narandžina kora
2 dl cijeđenog soka od narandže
prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrijte na 160 stepeni. U blender stavite bademe, kakao prah, šećer i so i kratko izmiješajte. Dodajte kokosovo ulje pa opet miješajte. Zatim dodajte vodu i provjerite da li je smesa dovoljno vlažna i ljepljiva da se može oblikovati. Ako se smjesa mrvi i suha je, dodajte još kašiku vode.
Smjesu stavite na čistu površinu pa izvaljajte rukama. U kalup za tart rasporedite trećinu smjese na dno i lagano pritisnite prstima. Ostatak smese stavite na rubove i pritisnite prstima. Formiranu koru za tart stavite u frižider na 20 minuta, a za to vremije napravite fil.
Najprije izvadite tofu iz pakovanja i umotajte ga u nekoliko slojeva kuhinjskog ubrusa i ostavite 5-10 minuta dok papir ne pokupi svu vlagu.
U blenderu izmiješajte tofu, kakao, topljenu čokoladu, javorov sirup, sok od narandže, koru od narandže, ekstrat vanilije i so. Miješajte dok ne dobijete kremu bez grudvica.
Koru izvadite iz frižidera i stavite u rernu na 30 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi u kalupu. Prelijte filom i pospite rendanom narandžinom korom. Stavite u frižider barem sat vremena prije posluživanja.
Foto: Thinkstock