Crna torta

by | 2 Februara, 2016
Foto: Mica kuvarica

Foto: Mica kuvarica

Sastojci:

Za koru:
9 jaja
9 kašika šećera
2 kašike prezle
100 g otopljene čokolade
100 g mljevenih oraha
malo ruma

Za fil:
200 g putera
100 g šećera u prahu
100 g kristal šećera
100 g otopljene čokolade
malo kuhane crne kafe
2 jajeta
1 vanil-šećer

Za dekoraciju:
100 g rendane čokolade

Priprema:

Kora:
1. Pjenasto umutite žumanca postepeno dodajući šećer.
2. Prelijte prezlu s malo ruma pa dodajte u umućena žumanca.
3. Zatim dodajte mljevene orahe i otopljenu čokoladu.
4. Posebno umutite bjelanca u čvrst snijeg pa lagano sjedinite s prethodnom smjesom.
5. Sipajte u podmazan pleh prečnika 24 cm i pecite na 200°C dok ne porumeni.
6. Ostavite da se potpuno ohladi, pa presjecite vodoravno napola.

Fil:
1. Umutite na pari jaja postepeno dodajući šećer i vanil-šećer.
2. Zatim dodajte malo kuhane crne kafe i čokoladu izlomljenu na kockice. Dobro promješajte da se čokolada otopi.
3. Ostavite da se prohladi te sjedinite puterom umućenim sa šećerom u prahu.

Finalni postupak:
1. Koru premažite sa 3/4 fila i preklopite drugom korom.
2. Preko gornje kore i bočnih stranica nanesite ostatak fila i odozgo narendajte čokoladu.

Izvor: Mica kuvarica