Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
9 jaja
9 kašika šećera
2 kašike prezle
100 g otopljene čokolade
100 g mljevenih oraha
malo ruma
Za fil:
200 g putera
100 g šećera u prahu
100 g kristal šećera
100 g otopljene čokolade
malo kuhane crne kafe
2 jajeta
1 vanilin-šećer
Za dekoraciju:
100 g rendane čokolade
Priprema:
Kora:
1. Pjenasto umutite žumanca postepeno dodajući šećer.
2. Prelijte prezlu s malo ruma pa dodajte u umućena žumanca.
3. Zatim dodajte mljevene orahe i otopljenu čokoladu.
4. Posebno umutite bjelanca u čvrst snijeg pa lagano sjedinite s prethodnom smjesom.
5. Sipajte u podmazan pleh prečnika 24 cm i pecite na 200°C dok ne porumeni.
6. Ostavite da se potpuno ohladi, pa presjecite vodoravno na pola.
Fil:
1. Umutite na pari jaja postepeno dodajući šećer i vanilin-šećer.
2. Zatim dodajte malo kuhane crne kafe i čokoladu izlomljenu na kockice. Dobro promiješajte da se čokolada otopi.
3. Ostavite da se prohladi te sjedinite puterom umućenim sa šećerom u prahu.
Finalni postupak:
1. Koru premažite sa 3/4 fila i preklopite drugom korom.
2. Preko gornje kore i bočnih stranica nanesite ostatak fila i odozgo narendajte čokoladu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT